tisdag 20 januari 2009

Konstant referensonani kan vara ok ibland

En otroligt underhållande bok som framförallt innehåller en fullständigt briljant beskrivning av rockbandet Kiss och alla dess medlemmar genom åren. Bara en smått genial och galen människa skulle likna sitt livs största kärlekar med bandmedlemmar i Kiss, och det är precis vad författaren gör här.

Killing yourself to live - 85% of a true story är en självbiografisk bok skriven av Chuck Klosterman som är en amerikansk journalist med fokus på populärkultur. När han 2003 jobbade för musiktidningen Spin i New York fick han uppdraget att göra en resa genom USA för att skriva om olika rockmusikers dödsfall, det resulterade i en artikel som 2005 blev en bok. Fast boken handlar mer om Chuck Klostermans fyra största kärlekar i livet, något som ger boken det djup som behövs för att göra ämnet mer intressant.

Fullproppad med popkulturella referenser
Jag har aldrig läst en bok så fullproppad med popkulturella referenser, vissa stunder blev det nästan för mycket men troligtvis speglar det författarens förmåga att naturligt ägna sig åt någon slags konstant referensonani - det känns med andra ord aldrig överdrivet och det är ständigt underhållande. Ett favoritparti är när författaren, låt för låt, redogör hur Radioheads skiva Kid A förutspår katastrofen den 11 september 2001. Det partiet, precis som Kiss-liknelsen, tyder på en viss genialitet och galenskap...med betoning på galenskap.

Det är en väldigt lättläst bok med en underhållande och lättsam ton som ingen med ett stort musikintresse bör missa. Särskilt inte om man är född på 70-talet, precis som författaren, för då blir det extra lätt att relatera till det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar